retsag.hu > Városunk > Képtár >  A forradalom ünnepe
Frissítve: 2019.05.20.
-
-
Majális a ligetben - 2019

A rendszerváltás előtt május 1-je a munkásosztály nagy ünnepe volt. Felvonulással, sörrel, virslivel. Akkortájt Rétság a hozzá tartozó Tolmácson ünnepelt. Aztán sokféle változás követlezett. Az ünnep keresi a helyét tartalmi értelemben, és helyszín tekintetében is. Városunkban volt már tömegszórakoztató nap a focipályán, az iskola előtti téren, a "400-ason" de több mint másfél évtizede a Hunyadi-liget várja a vendégeket.
Sokféleképpen ünnepelnek a környéken. Van ahol egy nagy koncerttel, csak felnőtt korosztály számára és a környékről várnak tömeget. Van ahol szűkebb körben saját maguknak készítenek csipetkét és gulyást. Sőt van ahol nem is elsején tartanak programot. Rétságon mindig minden jeles nap akkor került eddig is megrendezésre, amikor a naptárba beírták piros betűvel. Ezen túl nagyon fontos, hogy itt nem a környező települések lakóinak rendeznek ingyenes fesztivált. Annál inkább az a törekvés, hogy délelőttől estig tartó kellemes elfoglaltságot biztosdítsanak a családoknak együttes kikapcsolódásra. Egyfajta pikniket a kisgyermektől a felnőtt és idősebb korosztály közös időtöltéséhez. Ez - ki lehet jelenteni - tökéletesen megvalósult a rétsági tavaszünnepen.
Tulajdonképpen ezzel összefoglaltuk a lényeget, hiszen egész nap sok százan fordultak meg a helyszínen. Volt aki csak egy-két programban, de voltak akik déltől az utolsó műsorszámig követték a kínálatot. Azért kicsit bővebben érdemes itt is rögzíteni az eseményeket, ami a plakáton meghirdetettek szerint alakult.
A kellemesnek mondható időben gyülekeztek a fák által határolt ligetben az emberek. A főzőversenyre nevezett csapatok kialakították a bográcsozó helyet, elkezdték tisztítani a zölségeket és sorba bográcsba tölteni annak az ételkölteménynek a részeit, amiven nem csak versenyeznek, hanem jó étvággyal el is fogyasztják. De a közösség számára is készült bográcsos egytálétel. Jávorka János és segítőtársa - mint főszakácsok - 3 nagy bográcsban főzték a gulyást. 
Aki délelőtt látogatott ki a ligetbe elsőként a Egészségfejlesztési Iroda sátra tűnt fel, ahol állapotfelméréssel és tanácsadással segítették a betesgségek megelőzését. Igen sokan éltek ezzel a lehetőséggel. Beljebb lépve a térre látható volt a bazár több árussal, illetve a büfésátrak.
Amikor elkészültek az étkek, a közös konyhánál elkezdték a mintegy 500 adag kiosztását, amit az elhelyezett asztaloknál jóízően fogyasztották a vendégek. Miközben lezárt borítékba rejtve a "szerzők" nevét, kóstolta a zsűri a csapatok  gasztronómiai remekeit. Kisvártatva a színpadon Mezőfi Zoltán alpolgármester közreműködésével ki is hirdették az eredményt. Ezennel első díjat nyert a Városi Nyugdíjas Klub étele, alig pár ponttal lemaradva lett második a Zúgófa csapata, és harmadik helyezést szerzett az iskola felnőtt kollektívája. Habár a versenyen az ételeket díjaszták, de egy különdíjat is átadtak a leglátványosabb tálalásért a Városi Művelődési Központ és Könyvtár csapatának. Miközben az okleveleket és az értékes díjakat átadták, a tér közepén felállításra került a szalagokkal díszített májusfa. A liget másik "sarkában" egy egész gyermekbirodalom épült. Volt ott 2 ugrálóvár, körhinta, de többféle ügyességi játék, arcfestés, buborékfúvás, gólyaláb meg amit csak el lehet képzelni egy ilyen gyermek vidámparkban.
A korábbi években kevesebb élő produkció került színpadra. Többször volt, hogy a helyi csoportok váltották egymást, majd egy humorista után a mulatós sztár zárta a napot. Tekintve, hogy a helyi csoportok máskor másutt is sokszár láthatók, most a szervezők úgy döntöttek, hogy egész délutánt igényes élő zenei produkcióval töltik meg. Úgy, hogy minden korosztály számára legyen élmény. 
A zenés program első szakaszában a Potyautasok című formáció lakodalmas dalokkal hangolta a közönséget a további muzikális élményekre. Mivel kiváló hangtechnika állt rendelkezésre, sokan a fák árnyékába húzódva, illetve a tér másik részeiben - gyermekjátékoknál, büfében - élvezték a dallamokat.
A színpadi átállás után Kelemen Ágnes, a művelődési központ nevében bejelentette a program "fénypontját", sztárvendégeit: Marót Vikit és a Nova Kutúrenekart. Igazi élőkonceres élményben, kiváló hangzással remek előadást hallottunk mintegy másfél órán keresztül. Jobb választás aligha lehetett volna, hiszen az együttes számtalan nagy ismert dalt hozott el saját előadásában az elmúlt 40 év könnyűzenei "terméséből". Mindegyik feledhetetlen sláger a hazai előadók legjobbjaitól. Métlán arattak nagy tapsot a teret addigra megtöltő közönségtől, akik közül többen még táncra is perdültek a forró hangulatban.
Ezután újra műfajváltás. Gájer Bálint hozott el dalokat egy újabb műsorblokkban. Nagy kár, hogy a délután olyan gyorsan elszaladt. Mert rövid átállás után egy igazi kemény rockbanda következett. Stularock néven fiatal muzsikusokból álló csapat.  Jó érzékkel választották így a szervezők, hogy amikor már a kisgyermekes családok haza indultak, a fiatalok megérkeztek igazi kemény muzsikát, "ütős ritmust" hallhatott a közönség. Ismét meg kell erősíteni, hogy kiváló hangtechnikával, élő koncerten.
Köszönet illet mindenkit, aki részt vett a rendezvényen, de leginkább akik tevőlegesen is dolgoztak a nap sikeréért. Kiemelve persze - mások mellett - a közös konyhán közreműködőket és a művelődési ház csapatát.
Képeinkkel a fent leírtakat dokumentáljuk, és az utókor számára megőrizzük kellemes emlékként. 

Városi Művelődési Központ és Könyvtár 
 
-
Linkajánló a témához:
     A retsag.net kistérségi hírportál képes beszámolója »